totul este iluminat.

21 Aug

de Jonathan Safran Foer.

am deschis cartea asta ieri dimineaţă, şi am închis-o noaptea. a fost „dragoste la prima vedere” iar cele 357 de pagini le-am devorat parcă fără oprire. înainte de a spune ceva despre subiect, aş vrea să menţionez faptul că regret un singur lucru : competenţele mele lingvistice în ceea ce priveşte engleza nu sunt suficient de bogate ca să pot citi cartea integral în limba maternă a autorului. aşadar, pentru cei care pot asta, o recomand în engleză, sunt sigură că sună mult mai bine. 🙂

revenind, subiectul prezintă mai multe planuri temporale, fiecare având o poveste proprie, poveşti care în final se leagă, realizând un  portret de familie pe fondul a cel puţin 5 generaţii. Jonathan este în căutarea femeii care l-a salvat pe bunicul său de nazişti în timpul celui de-al doilea război mondial, iar astfel, acesta ajunge să se împrietenească cu Alex, tânăr ucrainean vorbitor mediocru de limbă engleză care încearcă să-l ajute. mergând pe firul a câtorva generaţii în urmă, cei doi îşi scriu părerile despre ceea ce descoperă şi încearcă să-ţi atribuie statutul de scriitori.

uneori teribil de amuzant, alteori teribil de grav, o incursiune în istoria evreilor, o prietenie transatlantică, poveşti misterioase care conduc spre dezvaluirea unui secret, romanul este o adevărată plăcere a lecturii pe care o recomand cu tot dragul.

 

„Viaţa lui Brod era o descoperire lentă că lumea nu era pentru ea şi că, nu ştia din ce motiv, ea nu avea să fie niciodată fericită şi sinceră în acelaşi timp”

„Amândoi împărţeau marea şi salvatoarea minciună, anume că iubirea noastră pentru ceva sau cineva e mai mare decât iubirea noastră pentru iubirea noastră pentru acel ceva sau cineva.”

„Moartea e singurul lucru în viaţă de care eşti neapărat obligat să ţii seamă atunci când se petrece”

„Singurul lucru mai dureros decât acela de a fi un uitător activ este să fii un amintitor inert”

Anunțuri

3 răspunsuri to “totul este iluminat.”

  1. Bianca Tămaș August 21, 2012 la 11:16 am #

    Tot in genul acesta recomand „rochia cea noua” de linda grant :>

  2. monica August 22, 2012 la 6:28 pm #

    suna interesant http://zsfg.blogspot.ro/

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: